0,00 

Tryffelitaimien kasvatus

Tryffelin kasvatus Suomessa

Arvostettu tryffeli on itse sieni, joka kasvaa isäntäpuun juuriston kanssa symbioosissa. Olemme onnistuneet kasvattamaan ensimmäisenä pohjoismaissa kuusella ja männyllä symbioosin tryffelin kanssa. Tryffelisieniä on useita eri lajeja. Me kasvatamme niin sanottua mustaa tryffeliä (Tuber aestivumi ) tammella, kuusella sekä männyllä sekä valkoista tryffeliä (Tuber borchilla) tammella ja männyllä.

Tryffelitammi, -kuusi sekä -mänty sopivat leikatuksi pihan koristepuuksi. Tryffelikuusi sopii mainiosti kuusiaitoihin, aidanteisiin sekä leikatuksi pihan koristekuuseksi. Valkoisen tryffelin kasvualustaksi sopii normaali puutarhamaa (pH 6,5-7,0), pelto tai niitty (metsää ei suositella). Mustalla tryffelillä maa pitäisi kalkita (pH yli 7). Kasvatusta kannattaa kokeilla etelästä aina Keski-Suomeen saakka.

Tryffelin tuotto

Tryffelit ovat olleet tunnettua herkkua jo reilusti toista tuhatta vuotta. Keskiajan hovien juhlissa niitä pidettiin arvostettuna ruokamausteena. 1900-luvun loppupuolelle tultaessa tryffelien luonnontuotanto on vajaassa sadassa vuodessa pudonnut noin 90 %. Onnistuessaan tryffelien tuotto voi olla erittäin suuri. Yleiset vuosituottomäärät vaihtelevat kovasti tarhasta toiseen, sekä myös vuodesta toiseen. Keskimäärin liikutaan noin 20-50 kg/hehtaarituotoissa. Hinnat Euroopassa vaihtelevat viikoittain, ja Taestivumin tuottajahintahaitari on 3 – 600 euroa kilolta, joka on myös yleinen hintahaitari T.borchii’lle. T. Melanosporum maksaa 900-1.500 ja Tuber magnatum 1.500- 3,000 euroa kilolta.

Tryffelin käyttö

Herkullinen tryffeli on ylivoimaisesti parasta tuoreena. Se säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa 7-10 päivää. Tryffeli soveltuu ohuina höylättyinä lastuina esim. pastaruokiin, risottoihin ja salaatteihin. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat tätä kuuluisaa herkkua mitä moninaisimmissa muodoissa. Mikäli et ehdi kaikkea syödä, voit pakastaa siivutetut tryffelit.

Tryffelin istutus- ja hoito-ohjeet

  1. Tarkista taimien kosteus. Kastele tarvittaessa.
  2. Muokkaa maata noin 40 cm syvyyteen ja
  3. Lisää samalla kalkkia n. 2 kg/m2 (mustatryffeli) tai n. 0,5 kg/m2 (kalkkitryffeli).
  4. Kaiva taimelle istutuskuoppa. Aseta taimi kuoppaan 3-4 cm. paakun pintaa syvemmälle. Täytä maa taimipaakun ympärillä, tiivistä kevyesti. Taimi tulisi olla ympäristöä vähän korkeammalla.
  5. Kastele istutuksen jälkeen. Huolehdi riittävästä kosteudesta alkukesän.
  6. Älä lisää mitään lannoitteita.
  7. Vallitseva tapa tähän mennessä on pitää taimen lähiympäristö paljaana. Toinen vaihtoehto on lisätä taimen ympärille 10-15 cm paksuinen katekerros. Katteen joukkoon on hyvä lisätä kalkkia, jotta se ei maatuessaan hapata pintamaata.
  8. Suojaa taimet jäniksiltä, peuroilta, hirviltä ja myyriltä.
  9. Poista rikkakasvit ja heinät taimien ympäriltä säännöllisesti.
  10. Tulevina vuosina muokkaa pintamaata keväisin noin 10-15 cm syvyydeltä, jotta maan kuohkeus säilyy.
  11. Kastelu on tärkeää. Tryffeli ei kuitenkaan siedä seisovaa vettä tai tiivistä kasvualustaa.
  12. Tryffeleitä saattaa ilmestyä n. 6 vuoden kuluttua istutuksesta. Ne kasvavat noin 5-30 cm. maanpinnan alla.

Perinteisesti tryffeleitä on etsitty koirien avulla, mutta puutarhassa sienet voi havaita silmämääräisestikin. Tryffeleitä kannattaa etsiä n. 20-100 cm etäisyydeltä puun rungosta. Hyviä tuntomerkkejä on esim. maanpinnan halkeileminen esiintymäkohdan yllä. Myös tryffelin tuoksu houkuttelee hyönteisiä puoleensa. Suomessa tryffeleiden keruuaika ajoittuu elokuun alusta aina maan jäätymiseen saakka.

Mikäli harkitset tryffelitarhan perustamista, ota maanäytteet aiotusta alueesta ja lähetä tiedot meille. Annamme analyysin perusteella suosituksen maaperän käyttökelpoisuudesta tryffelikasvatukseen.

Siirry taimikauppaan

Puut-taimitarha

Kavastontie 120
25460 Kisko (Salo)
Y-tunnus 2593615-5